Egyik kedvenc fajta tortám a répatorta. Ha egy kávézóban kapható, akkor biztos, hogy én eszek egy olyat. De persze az otthoni sütésben az a jó, hogy úgy alakíthatjuk a receptet, ahogy csak szeretnénk.
Hozzávalók: (22-23 cm-es forma)
tortához:
- 250g vaj (szobahőmérsékleten)
- 230g barnacukor
- 5 db tojás
- 1 db narancs
- 170g liszt
- 1 csomag sütőpor
- ¼ tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- ½ tk őrölt gyömbér
- 100g+30g pisztácia apróra vágva (héj nélküli súly)
- 250g lereszelt répa (kb. 4-6 db répa)
- 5-6 db aszalt sárgabarack (apróra vágva)
krémhez:
- 375g natúr krémsajt
- 120g porcukor
- 1 db citrom
- 1 tk vanília aroma
Elkészítés:
- A puha vajat és a cukrot keverjük robotgéppel, amíg a keverék habos lesz és világos színű.
- Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat egyenként hozzákeverjük a vajhoz, a fehérjéket pedig félrerakjuk.
- A narancsot alaposan megmossuk. A héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk, ezt hozzáadjuk a keverékhez.
- A keveréket félrerakva összekeverjük a száraz anyagokat, vagyis a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket és a 100g pisztáciát.
- A lisztes keveréket kanalanként belekeverem a tojásos keverékhez.
- A tésztához adom az aszalt sárgabarackot és a sárgarépát.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem és három részletben óvatosan beleforgatom a tésztába.
- A tortaformát kivajazom és kilisztezem. Beleöntöm a tésztát és 170℃ fokon sütöm körülbelül 80 percig. 20 perccel előbb szúrópróbával ellenőrizzük a tésztát, nehogy kiszáradjon.
- Miután a tészta kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Mikor a tészta kihűlt, a krém hozzávalóit összekeverem.
- A tortát három részre vágom és mindegyiket megkenem krémmel, majd az egész tortát kivűlről is.
- A maradék 30g pisztáciát rászórom a torta tetejére.
Bon appétit!