doux bisou

doux bisou

Fahéjas csiga

2017. november 07. - doux bisou

csiga02.jpg

Meg merem kockáztatni, hogy az őszi időszakban jobban szeretem a fahéjas csigát, mint a kakaósat. Ha kávézóban járok, biztos ez az első választásom! De persze az otthoni mindig a legjobb, frissen a sütőből. :)

dsc09826.JPGIlyenek, ha megkeltek másodszorra is:)

Hozzávalók:

tészta:

  • 125g barnacukor vagy nádcukor
  • 240 ml langyos tej
  • 1 csomag (7g) élesztő
  • 50g  szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tk só
  • 2 db tojás
  • 550g liszt
  • 1 egész narancs héja
  • 1-2 csepp vaj

töltelék:

  • 200g nádcukor
  • 3 ek őrőlt fahéj
  • 80g vaj

öntet:

  • 70 ml tejszín
  • 1 tk vanília aroma
  • 40g porcukor

Elkészítés:

  1. A langyos tejet keverjük össze 1-2 evőkanál barnacukorral és öntsük bele az élesztőt. Hagyjuk az élesztőt dolgozni körülbelül 5-10 percig, amíg meg nem nő.
  2. Mindeközben egy másik, nagyobb tálba szitáljuk a lisztet és keverjük össze a maradék cukorral, vajjal, sóval, tojásokkal és narancshéjjal.
  3. Ehhez öntsük az élesztős folyadékot és alaposan gyúrjuk össze.
  4. Egy másik tálat kenjünk ki vékonyan olajjal, a tésztát helyezzük bele és letakarva hagyjuk növekedni 1 órára.
  5. A puha tésztát tegyük egy kilisztezett felületre és egy sodrófával nyújtsuk téglalap alakúra és 1 cm vastagra.
  6. Olvasszuk meg a 80g vajat és kenjük szét a tészta felületén.
  7. Szórjuk meg a tésztát egyenletesen a nádcukorral és a fahéjjal, majd gyengéden nyomkodjuk bele, hogy kevésbé essen ki tekerésnél.
  8. A tésztát tekerjük fel a hosszabik oldalánál fogva, majd vágjuk fel 12 egyenlő részre. Helyezzük őket el magasfalú hőálló edényekbe és letakarva hagyjuk kelni még 30 percig.
  9. Ha megkeltek tegyük őket a 180℃-os sütőbe kb.25 percre, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
  10. Ha kivettük a sütőből, keverjük össze az öntet hozzávalóit és öntsük a még meleg csigákra.

+ Készíthetünk krémsajtos vagy mascarponés krémet is a tetejükre a tejszínes öntet helyett, de azt már akkor tegyük rájuk, ha kicsit jobban kihűltek: keverjünk ki 70g krémsajtot/mascarponét 50g vajjal és ehhez adjunk hozzá 150g porcukrot, egy teáskanál vanília aromát és egy csipet sót.

csiga01.jpg

Bon appétit! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://doux-bisou.blog.hu/api/trackback/id/tr5013199871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása