Meg merem kockáztatni, hogy az őszi időszakban jobban szeretem a fahéjas csigát, mint a kakaósat. Ha kávézóban járok, biztos ez az első választásom! De persze az otthoni mindig a legjobb, frissen a sütőből. :)
Ilyenek, ha megkeltek másodszorra is:)
Hozzávalók:
tészta:
- 125g barnacukor vagy nádcukor
- 240 ml langyos tej
- 1 csomag (7g) élesztő
- 50g szobahőmérsékletű vaj
- 1 tk só
- 2 db tojás
- 550g liszt
- 1 egész narancs héja
- 1-2 csepp vaj
töltelék:
- 200g nádcukor
- 3 ek őrőlt fahéj
- 80g vaj
öntet:
- 70 ml tejszín
- 1 tk vanília aroma
- 40g porcukor
Elkészítés:
- A langyos tejet keverjük össze 1-2 evőkanál barnacukorral és öntsük bele az élesztőt. Hagyjuk az élesztőt dolgozni körülbelül 5-10 percig, amíg meg nem nő.
- Mindeközben egy másik, nagyobb tálba szitáljuk a lisztet és keverjük össze a maradék cukorral, vajjal, sóval, tojásokkal és narancshéjjal.
- Ehhez öntsük az élesztős folyadékot és alaposan gyúrjuk össze.
- Egy másik tálat kenjünk ki vékonyan olajjal, a tésztát helyezzük bele és letakarva hagyjuk növekedni 1 órára.
- A puha tésztát tegyük egy kilisztezett felületre és egy sodrófával nyújtsuk téglalap alakúra és 1 cm vastagra.
- Olvasszuk meg a 80g vajat és kenjük szét a tészta felületén.
- Szórjuk meg a tésztát egyenletesen a nádcukorral és a fahéjjal, majd gyengéden nyomkodjuk bele, hogy kevésbé essen ki tekerésnél.
- A tésztát tekerjük fel a hosszabik oldalánál fogva, majd vágjuk fel 12 egyenlő részre. Helyezzük őket el magasfalú hőálló edényekbe és letakarva hagyjuk kelni még 30 percig.
- Ha megkeltek tegyük őket a 180℃-os sütőbe kb.25 percre, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
- Ha kivettük a sütőből, keverjük össze az öntet hozzávalóit és öntsük a még meleg csigákra.
+ Készíthetünk krémsajtos vagy mascarponés krémet is a tetejükre a tejszínes öntet helyett, de azt már akkor tegyük rájuk, ha kicsit jobban kihűltek: keverjünk ki 70g krémsajtot/mascarponét 50g vajjal és ehhez adjunk hozzá 150g porcukrot, egy teáskanál vanília aromát és egy csipet sót.
Bon appétit!