Rá kell hangolódni a külföldi kultúrára utazás előtt, ugyebár, de hát mivel lehet legjobban ezt tenni, mint deszerttel. Ez az igazi tiramisu. Isteni! Az a kis alkohol, ami van benne, pont kellőképpen bolondítja. De, persze, nyugodtan kihagyható.
Hozzávalók:
- ½ vanília rúd
- 3 db tojás
- 50g kristálycukor
- 500g mascarpone
- 150 ml kávé
- 5 cl rum/whiskey (vagy ízlés szerint)
- 1 púpozott ek porcukor
- csipet só
- kb. 30 db vékony babapiskóta (a vastagabból 15-20 db is elég)
- keserű kakaópor ízlés szerint
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojásokat két külön tálba. A tojássárgákat egy hőálló tálba tegyünk, keverjük hozzá a cukrot és a vaníliát. Vízgőz fölött kb. 5 percig folyamatos keveréssel melegítsük, hogy lágy krémet kapjunk. Félrerakjuk.
- A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá egy csipet sóval és két részletben óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájába.
- A tojáskrémhez keverjünk a mascarponét. Ezt tegyük félre.
- Főzzük le a kávét, hadjuk kihűlni és keverjük hozzá az alkoholt meg a porcukrot.
- Mostmár csak állítsuk össze: a tál aljára kenjünk egy vékony réteg krémet, majd szellősen helyezzük el rajta a 4-5 másodpercig a kávéba áztatott babapiskótákat és újra egy réteg krém. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok, de azért ügyeljünk arra, hogy az utolsó réteg krém legyen, hogy szép egyenletes legyen a teteje. Majd megkoronázzuk egy bőkezű adag kakaóporral.
- Tálalás előtt helyezzük a hűtőbe legalább másfél órára.
Bon appétit!