doux bisou

doux bisou

Puha mézeskalács

2019. december 15. - doux bisou

A mézeskalács számomra olyan kihagyhatatlan kelléke a karácsonyi időszaknak, mint a vásári kolbász és kürtöskalács, illetve a fahéjas kávém reggelente:) DE én a puha mézeskalácsot szeretem és ezért imádom ezt a receptet.

Szeretek sütni egy nagy adagot, kitenni az asztalra és kész is az ünnepi hangulat. De, ha közvetlen az ünnepre szeretnéd sütni, mindenképp vedd figyelembe, hogy érdemes a tésztát EGY NAPPAL ELŐBB elkészíteni és a tésztát hűtőben pihentetni egy éjszakán át.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Hozzávalók:

  • 250 g méz
  • 2 narancs lereszelt héja
  • 3 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál szegfűbors
  • 3 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió (vagy frissen belereszelheted)
  • 300 g vaj
  • 300 g világos barna cukor/nádcukor
  • 3 db közepes tojás
  • 2 teáskanál vanília aroma / ½ vanília rúd kikapart magja
  • 1 kg finomliszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 csipet só

(a fűszerek arányát váltogathatod kedved szerint)

Elkészítés:

  1. A mézet, a narancs héját és a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió) tedd be egy lábosba és melegítsd addig, amíg a méz éppen, hogy elkezd forrni, majd vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.
  2. Amíg hűl a fűszeres méz, egy nagy keverőtálba mérd ki a vajat, a vanília aromát/vanília rudat és cukrot, majd robot géppel (vagy habverővel) közepes fokozaton keverd 5-7 percig, hogy könnyed legyen a massza. Ezután belekeverheted egyenként a tojásokat is.
  3. Ha nagyjából kihűlt a méz, hozzá öntheted a vajas masszához és közepes fokozaton dolgozd is el benne.
  4. Majd szitáld bele a lisztet, szódabikarbónát és sót, de ezt ajánlom kis adagokban tedd és alacsony fokozaton, ha szeretnéd elkerülni a bámulatos liszt felhőt.
  5. Ha minden szépen el van dolgozva egy ragacsos masszát kapsz, amit egy gombóc alakra formálva és frissen tartó fóliába tekerve tegyél be a hűtőbe pihenni egy éjszakára, de legalább egy fél napra, hogy jól le tudjon hűlni és kipihenje a nap fáradalmait.
  6. Ha készen állsz a sütésre, vedd ki a tésztát a hűtőből és óvatosan vágd fel legalább négy részre, mert amíg az egyiket felhasználod, a többit érdemes visszatenni a hűtőbe, ugyanis hamar megpuhul szobahőmérsékleten a tészta.
  7. Melegítsd elő a sütődet 180 oC-ra (alul-felül módban) és nyújtsd ki a tészta egy negyedét 4-5 mm vastagságúra meglisztezett felületen és vágd ki kedvenc formáidat belőle.
  8. Egy sütő papírra helyezve tedd sütni a mézeskalácsokat 5-7 percre, de figyeld jól őket, mert ha megbarnulnak, később keményre fognak kihűlni.
  9. A kihűlt mézeskalácsokat díszítsd kedvedre vagy edd meg őket így, ahogy vannak, rajtad áll a többi.:) A kész mézeskalácsokat légmentesen zárható dobozban tárold.

82595301-26c7-4f34-abc3-68e87553ad2f_1_201_a.jpeg

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Bon Appétit!

A bejegyzés trackback címe:

https://doux-bisou.blog.hu/api/trackback/id/tr3115353822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása