doux bisou

doux bisou

Epres-bazsalikomos galette

2017. június 22. - doux bisou

 

daqvs.jpeg

Egyik tikkasztó 30℃-os napon, miközben egy epres-bazsalikomos limonádét ittam, belém szállt az ihlet, hogy ez milyen jó párosítás. Meg hát, mindjárt itt az eperszezon vége, és azt még ki kell élvezni.

Imádom a galette-t, mert a tésztája nagyon vajas és kellőképpen édes, ezért olyan érzésem van, mintha nagymamám süteményét enném. Ezt az édességet, pedig nagyon jól ellensúlyozza az eper savanykás íze, a bazsalikom pedig jól megbolondítja :)

dsc05602x.jpg

Hozzávalók:

tésztához:

  • 40g kukoricaliszt (ha nincs, helyettesítsük finomliszttel)
  • 180g finomliszt
  • 170g hideg vaj 
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 ek hideg víz
  • +tojás (kenéshez)

töltelékhez:

  • 400g eper
  • 3 ek kristálycukor
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 4 ek lekvár (házi vagy bolti, a bogyós gyümölcsöset ajánlanám)
  • bazsalikom levél (ízlés szerint)

Elkészítés:

tészta:

  1. A tésztával gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, ezért készítsük magunk elé a tészta hozzávalóit. 
  2. Morzsoljuk össze a liszteket a vajjal egy tálban.
  3. Majd adjuk hozzá a cukrot, sót és vizet és gyúrjuk össze a tésztát, de ne túl sokáig, ugyanúgy a vaj miatt. Csak addig, amíg egy tésztagombócot kapunk.
  4. Tekerjük alufóliába a tésztagombócot és legalább 2 órán át hagyjuk a hűtőben.

töltelék: (álljunk hozzá, amikor a tésztának már csak egy óra kell a hűtőben)

  1. Mossuk és szeleteljük fel az epreket, de ne túl vékonyra.
  2. Keverjük el az epreket a cukorral és hagyjuk így állni 15 percig.
  3. Ha már levet eresztett, keverjük össze a keményítővel.
  4. Vegyük elő a lekvárt.

összeállítás: (itt is dolgozzunk gyorsan)

  1. Melegítsük elő a sütőt 190℃-ra.
  2. Vegyük elő a tésztát a hűtőből és egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki 4 mm vastagságú és kb. 30 centiméteres átmérőjű körré. Nyugodtan lisztezzük, mivel a tészta ragadós.
  3. Kenjük a lekvárt szét a tésztán belülről kifelé haladva, úgy, hogy hagyjunk 4-5 cm peremet a tésztán, amit majd behajtunk.
  4. Pakoljuk a lekvárra az epret.
  5. Hajtsuk rá a szélét és kenjük meg tojással.
  6. Tegyük a sütőbe sütőpapíron és süssük 30 percig.
  7. Hagyjuk hűlni, majd tépkedjük rá a bazsalikomot vagy egészben helyezzük rá.

A sütőpapírról nehéz leemelni egyben, ezért ajánlom tálalásnál csak körbevágni a sütőpapírt és úgy prezentálni. Egyébként, a szeletek egyenként a papírról probléma nélkül leválnak.

2ozgp.jpeg

Bon appétit!

A bejegyzés trackback címe:

https://doux-bisou.blog.hu/api/trackback/id/tr1912614559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása