Egyik tikkasztó 30℃-os napon, miközben egy epres-bazsalikomos limonádét ittam, belém szállt az ihlet, hogy ez milyen jó párosítás. Meg hát, mindjárt itt az eperszezon vége, és azt még ki kell élvezni.
Imádom a galette-t, mert a tésztája nagyon vajas és kellőképpen édes, ezért olyan érzésem van, mintha nagymamám süteményét enném. Ezt az édességet, pedig nagyon jól ellensúlyozza az eper savanykás íze, a bazsalikom pedig jól megbolondítja :)
Hozzávalók:
tésztához:
- 40g kukoricaliszt (ha nincs, helyettesítsük finomliszttel)
- 180g finomliszt
- 170g hideg vaj
- 2 ek kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- 3 ek hideg víz
- +tojás (kenéshez)
töltelékhez:
- 400g eper
- 3 ek kristálycukor
- 2 ek kukoricakeményítő
- 4 ek lekvár (házi vagy bolti, a bogyós gyümölcsöset ajánlanám)
- bazsalikom levél (ízlés szerint)
Elkészítés:
tészta:
- A tésztával gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, ezért készítsük magunk elé a tészta hozzávalóit.
- Morzsoljuk össze a liszteket a vajjal egy tálban.
- Majd adjuk hozzá a cukrot, sót és vizet és gyúrjuk össze a tésztát, de ne túl sokáig, ugyanúgy a vaj miatt. Csak addig, amíg egy tésztagombócot kapunk.
- Tekerjük alufóliába a tésztagombócot és legalább 2 órán át hagyjuk a hűtőben.
töltelék: (álljunk hozzá, amikor a tésztának már csak egy óra kell a hűtőben)
- Mossuk és szeleteljük fel az epreket, de ne túl vékonyra.
- Keverjük el az epreket a cukorral és hagyjuk így állni 15 percig.
- Ha már levet eresztett, keverjük össze a keményítővel.
- Vegyük elő a lekvárt.
összeállítás: (itt is dolgozzunk gyorsan)
- Melegítsük elő a sütőt 190℃-ra.
- Vegyük elő a tésztát a hűtőből és egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki 4 mm vastagságú és kb. 30 centiméteres átmérőjű körré. Nyugodtan lisztezzük, mivel a tészta ragadós.
- Kenjük a lekvárt szét a tésztán belülről kifelé haladva, úgy, hogy hagyjunk 4-5 cm peremet a tésztán, amit majd behajtunk.
- Pakoljuk a lekvárra az epret.
- Hajtsuk rá a szélét és kenjük meg tojással.
- Tegyük a sütőbe sütőpapíron és süssük 30 percig.
- Hagyjuk hűlni, majd tépkedjük rá a bazsalikomot vagy egészben helyezzük rá.
A sütőpapírról nehéz leemelni egyben, ezért ajánlom tálalásnál csak körbevágni a sütőpapírt és úgy prezentálni. Egyébként, a szeletek egyenként a papírról probléma nélkül leválnak.
Bon appétit!